dijous, 10 d’abril del 2014

RECOMANACIONS LITERÀRIES PER A UN BON SANT JORDI

S'apropa Sant Jordi, Dia Internacional del Llibre. Pensar a regalar aquells llibres que ens poden ajudar en la nostra tasca educativa pot ser una opció més que vàlida per a docents, pares i qualsevol persona interessada en el món de l'educació. Amb aquest propòsit, destaquem avui dos treballs d'imprescindible consulta: un és un llibre dedicat a l'etapa d'infantil, i un altre destinat als adolescents de l'ESO, els dos escrits per la madre Montserrat del Pozo.

El llibre Inteligencias Múltiples en acción és el primer d'ells i tracta de l'aplicació i el desenvolupament de les Intel·ligències Múltiples a l'Educació Infantil, una de les etapes més importants de l'educació. Els sis primers anys de vida de les persones són importantíssims, perquè és l'etapa en què el cervell comença a desenvolupar-se amb tot el seu potencial. El llibre, doncs, està distribuït en diferents activitats educatives entre els 0 i els 6 anys, que s'expliquen de forma clara i completa: explicació detallada d'una gran quantitat d'activitats, que van des de la immersió en un tercer idioma (anglès, a banda del castellà i el català) fins al desenvolupament de les intel·ligències personal i social, passant pel pensament matemàtic, els escacs, experiments, lectoescriptura, metacognició, coneixements de personatges i de la natura, ús de les TIC, tallers d'art, música i teatre i desenvolupament dels cinc sentits i psicomotricitat. De cadascuna de les diferents activitats, s'especifica com es realitza en cada edat –normalment, d'1 a 2 anys i de 3 a 5- i de quina manera, què esperen aconseguir, amb quins recursos i materials. Igualment, al llibre el lector hi trobarà una reflexió sobre les bases pedagògiques en què es fonamenta el dia a dia del col·legi Montserrat, entre les quals destaquen la relació alumne/professor, la importància de l'autonomia, el nen és protagonista del seu aprenentatge, el paper de l'espai com a segon mestre i la importància d'una relació visible entre l'escola i les famílies.

La segona recomanació és el llibre Aprendizaje Inteligente. En aquest cas, l'obra proporciona idees, reflexionos i explica com a la pràctica s'han anat aplicant al Col·legi Montserrat les diferents aportacions dels moviments més potents i innovadors. Metodologies, pràctiques pedagògiques, programes de tutoria (‘You can do it’), recursos multimèdia. Aprendizaje Inteligente és un llibre imprescindible per a qualsevol professor. El llibre comparteix els principis d'aprenentatge en què es basa. Dibuixa el rol que com a professor de secundària hauria d'aconseguir un docent. Mostra un munt de pràctiques pedagògiques des de la cultura de pensament, l'aprenentatge cooperatiu, l'educació artística, projectes i workshops, rúbriques i recursos per a l'avaluació. Ofereix el marc d'una bona tutoria des de l'educació emocional i els seus diferents programes, descobreix espais i àmbits d'aprenentatge a més d'amplis recursos multimèdia.


Una i altra obra són, doncs, de consulta més que justificada per aquelles persones que desitgen innovar i viure l'educació d'una forma diferent. Aprofitar Sant Jordi i el Dia Internacional del Llibre per submergir-se en les seves pàgines i descobrir cadascuna de les possibilitats d'ensenyar i aprendre pot ser una molt productiva i bona idea.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada