dijous, 5 de juny del 2014

TREBALLAR AMB PAISATGES D'APRENENTATGE

Actualment, aconseguir l’atenció de l’alumne i convidar-lo a participar en el seu propi aprenentatge és un dels reptes de l’educació, especialment en les etapes de primària i secundària.


Els alumnes, com a membres d’una societat canviant i cada cop més audiovisual, intuïtiva i funcional, necessiten un espai d’aprenentatge completament diferent del que els seus mestres i pares van tenir a la seva època.


La introducció progressiva de la tecnologia en l’educació obeeix precisament a aquesta necessitat de regenerar metodologies ja caduques per a unes noves generacions totalment tecnològiques i visuals que necessiten un aprenentatge diferent. Ja no valen només els llibres. Internet és el principal canal.


Al col·legi Montserrat, el 100% dels alumnes de Secundària treballen des de fa ja alguns anys a través de la plataforma moodle. La plataforma moodle és un entorn virtual d’aprenentatge (EVA) que funciona per ells como un llibre interactiu on poden trobar els continguts de les seves matèries, múltiples recursos audiovisuals relacionats amb internet i un bon nombre de tasques i treballs a realitzar, amb calendari inclòs. A aquesta plataforma s’hi accedeix a través dels ordinadors o els iPads. És, de fet, com la seva aula virtual.


Tanmateix, enguany s’ha introduït un nou canvi per millorar i apropar encara més aquesta plataforma a la manera de funcionar dels alumnes del segle XXI. Tal canvi ha consistit en incorporar el que coneixem com a “Paisatges d’aprenentatge”.


Fins el curs passat, els nostres alumnes, en accedir al moodle, es trobaven amb les seves matèries. I dins de cada matèria, tenien organitzats els continguts per temes o setmanes, amb les seves classes respectives i el seu material online “penjat” a la xarxa, tot d’una forma linial. Qualsevol que estigui familiaritzat amb el Moodle sabrà que sovint, es converteix en una pàgina extensa plena d’enllaços inacabables, a vegades desconcertant per als alumnes. Aquest any, en canvi, tota aquesta informació s’ha organitzat a l’estil de (pensant en) els “Paisatges d’aprenentatge”, una nova manera d’enfocar la classe i de treballar amb el moodle. Anem a veure en què consisteix.



Marc visual de l'assignatura de Llengua Catalana a 3r d'ESO
Tota la guia que sintetitza el paisatge d’aprenentatge és una imatge introductòria que funciona com un mapa interactiu. En un paisatge d’aprenentatge el marc visual no és més que un mapa d’entrada en el qual els alumnes tenen condensada tota la informació general necessària per a poder seguir una assignatura determinada. En aquest mapa, l’alumnat té linkats els recursos i opcions que té a la seva disposició: calendari de l’assignatura, programació general, divisió per trimestres, etc. El funcionament és semblant al d’una web qualsevol. Cada ítem es defineix amb una imatge: per exemple, cada trimestre té un símbol o dibuix, i en clicar-hi, els alumnes accedeixen a altres marcs visuals (altres mapes) amb els continguts cada cop més focalitzats i específics. Si en el marc visual d’entrada, un alumne clica la imatge d’un trimestre, se’l remet a una altra pàgina amb un altre mapa on hi ha condensada la informació d’aquell trimestre. De la mateixa manera, l’alumne pot clicar les sessions, els recursos o qualsevol altra informació que el professorat hagi pensat per a ell. Tot aquest compendi de mapes en els quals navegar configuren el paisatge d’aprenentatge, una nova manera d’aprendre en què l’alumne pot adquirir els coneixements i habilitats de cada matèria sent ell qui decideix en tot moment a quin ritme vol anar, quina ruta escollir i com fer cada cosa. La gran diferència, doncs, respecte el moodle antic és que l’alumnat no ha d’anar treballant seqüencialment, realitzant una tasca rera una altra, sinó que té l’opció de poder escollir cap a on anar. Accedir a la informació no de forma lineal sinó per pàgines de marcs visuals i a través de links, i no només amb lletra sinó a través d’imatges, converteix la plataforma d’aprenentatge en quelcom més lúdic i intuïtiu.


Marc visual de l'assignatura de Lengua y Literatura de 1r de Batxillerat
Treballar al moodle a través de paisatges d’aprenentatge té, doncs, diferents avantatges: en primer lloc, per l’alumne és molt més atractiu accedir a la informació de la seva assignatura a través de mapes i marcs visuals, com si fos un joc. Fa que el Moodle sigui més amè en abrir el camí cap a la gamificació (aprendre a base de jocs i recompenses -badges-), i això motiva els alumnes. Distribuir els continguts d’aquesta manera, per links i pàgines, permet també concebre el seguiment de la classe com si es navegués per qualsevol web d’internet.


En segon lloc, gràcies al marc visual inicial (i també als secundaris), tot queda més clar i l’alumnat pot veure ràpidament l’estructura del curs i de quina forma encaixen els ítems. D’aquesta manera, pot prendre decisions i organitzar-se de la millor forma possible.
En tercer lloc, i relacionat amb l’anterior, el fet de ser l’alumne el responsable d’organitzar-se i buscar la informació que ell vol i no la que se li dóna anticipadament, fa que els paisatges d’aprenentatge permetin a l’alumne ser més autònom. La idea és que els nois i noies siguin els conductors del seu aprenentatge. A més a més, fomenta el treball en grup, ja que es pot avançar conjuntament amb l’ajuda dels demés.


I en quart lloc, els paisatges d’aprenentatge al moodle permeten conèixer les fortaleses i debilitats de cada alumnes, que ell mateix en sigui conscient i que sàpiga gestionar-se (metacognició).

Així doncs, treballar a través de “Paisatges d’aprenentatge” permet captar millor l’atenció dels nostres alumnes, convertir-los en més protagonistes del seu aprenentatge i, en definitiva, apropar-los a l’educació del segle XXI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada