dijous, 13 de febrer del 2014

ELS ALUMNES DE BATXILLERAT FAN APRENENTATGE I SERVEI


El Col·legi Montserrat ha dedicat des de sempre els quatre darrers dies de curs del primer trimestre a realitzar workshops o activitats específiques fora del currículum habitual que ajuden el seu alumnat a créixer i formar-se com a persones. Des de ja fa uns anys, en el cas de Batxillerat, aquests dies especials s’han dedicat a fer Aprenentatge i Servei, mitjançant el qual els alumnes han desenvolupat la seva capacitat d'entrega als demés.

Aquest curs, durant els dies 17, 18 i 19, es va proposar als alumnes col·laborar i fer voluntariat en diferents entitats i organitzacions, com ara la Fundació Nadís, els Menjadors Socials de la mare Teresa de Calcuta i Menjadors socials de María Reina, la Fundació Projecte Aura, l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu a Sant Boi, la Fundació Banc dels aliments, la Fundació Pere Tarrés, la Fundación Boscana, la Fundación Montealegre i la Societat Protectora d'Animals de Mataró.

Les tasques a realitzar durant aquests tres dies van ser molt diverses, enriquidores i productives. Aquests en són alguns exemples.

Alumnes de Batxillerat del Col·legi Montserrat
La Fundació Nadís va ser creada l'any 2003 i es dedica a la promoció, desenvolupament i gestió de serveis, programes i accions que suposin una millora de la qualitat de vida i atenció per a persones amb greu discapacitat motriu, tinguin o no altres trastorns associats. En aquest cas, els nostres alumnes van participar en tres classes d'entre 5 i 10 persones, dividides per edat entre petits, mitjans i grans. Allà van fer de professors juntament amb els professionals de la Fundació. Cada classe va treballar la comunicació amb un sistema diferent d'acord amb les possibilitats de cada edat: alguns es van comunicar a través de pictogrames, altres amb sons i també amb paraules. D'aquesta manera, els alumnes van ajudar aquestes persones a fer coses que habitualment no fan a casa. A banda, van jugar amb ells, els van donar el dinar i una bona estona de companyia.

Els alumnes que van assistir als Menjadors socials de la mare Teresa de Calcuta es van desplaçar fins al barri del Raval i els que van anar als de María Reina van anar a Esplugues. Tant en els menjadors de la mare Teresa (atesos per les religioses Missioneres de la Caritat a la parròquia de Sant Agustí) com els de María Reina proporcionen cada dia un àpat a persones necessitades. En aquests menjadors, un grup de nois i noies de Batxillerat va col·laborar preparant les taules per dinar. Cadascú tenia una taula assignada i repartia el menjar als assistents en dos torns que es van fer al matí. Després, van ajudar a netejar. També un dels dies, als menjadors de la mare Teresa, es van organitzar motxilles com a regal de Nadal amb material de primera necessitat i coses bàsiques per a la gent més necessitada.

Un altre dels punts de col·laboració va ser la Fundació Projecte Aura, que és una entitat sense ànim de lucre, que des de l'any 1989 té per objectiu ajudar a incrementar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant la inclusió social i laboral, seguint la metodologia del «treball amb suport». I això és el que van fer els nostres alumnes: ajudar persones amb síndrome de Down. Un dels projecte de la Fundació, és el programa de vida en suport, que ajuda aquestes persones a independitzar-se i viure soles de la forma més autònoma possible. Els alumnes van desplaçar-se a les cases i pisos on viuen els que segueixen aquest programa, i els van ajudar a fer el dinar, a anar a comprar i a realitzar diferents tasques del dia a dia.

Amb l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona es van fer vàries col·laboracions. D'una banda, un conjunt d'alumnes van anar al Parc Sanitari de Sant Boi. Allà els nostres alumnes van treballar amb usuaris amb discapacitats psíquiques durant dos dies, ajudant-los en la preparació d'una funció teatral per a familiars. Bàsicament va ser treball de suport i d'acompanyament. També van ser-hi presents en el lliurament de regals de Nadal. Una experiència que els mateixos participants van qualificar de molt gratificant. D'altra banda, i també en col·laboració amb l'Hospital de Sant Joan de Déu, un altre grup d'alumnes es va desplaçar al centre comercial de Pedralbes Centre. Allà, l'Hospital va posar un estand per vendre un ampli estoc de productes fets per persones que col·laboren amb l'entitat o hi tenen algun contacte. L'objectiu era vendre els productes, la recaptació dels quals havia d'anar destinada a diferents àrees de l'Hospital. D’altres alumnes van continuar realitzant en el mateix hospital Sant Joan de Déu el seguiment de les activitats de CAS (Creativitat, Acció i Servei de l’IB) que ja es treballen al llarg d’aquest curs.

El Banc dels Aliments també va comptar amb col·laboració nostra. Un grup de segon de batxillerat va participar en el Gran Recapte organitzat pel Banc dels Aliments com a voluntaris. Aquesta fundació té com a objectiu lluitar contra la fam dels tenim a prop, evitar que els aliments consumibles però no comercialitzables siguin destruïts i, finalment, fer-los arribar a les persones més necessitades del nostre entorn més immediat. En aquest cas, bàsicament els alumnes van anar a una nau de la Zona Franca i van muntar caixes petites per posar-hi els aliments un cop classificats i van fer tasques de distribució classificant els aliments de les grans banyeres que venien dels supermercats en capses més petites per poder distribuir.

En el cas de la Fundació Pere Tarrés, un grup d'uns deu alumnes van fer tasques d'organització de joguines per edat i sexe. Aquesta fundació, que té més de 50 anys d'existència, és una organització no lucrativa d'acció social i educativa, dedicada a la promoció de l'educació en el temps lliure, el voluntariat, la millora de la intervenció social i l'enfortiment del teixit associatiu. En aquest cas, doncs, el voluntariat es va centrar en l'àmbit educatiu, ja que es va tractar d'escollir quines eren les millors joguines educatives per a les famílies amb més necessitats. Els alumnes tenien llistes amb els noms dels nens i nenes, organitzats per edats, i havien de distribuir dos regals per infant.

Els alumnes que van anar a col·laborar amb la Fundación Boscana van treballar bàsicament amb dones de diverses edats amb discapacitat intel·lectual. La ‘fundación’ és un centre d'educació i formació creada el 1961, i que funciona com a complement per a les famílies i el seu objectiu principal és la qualitat de vida dels usuaris. Allà, els nois i nois van cantar nadales i van ballar amb les dones, hi van parlar, les van acompanyar a fer un passeig... Fins i tot un dia es va fer un campionat de petanca i manualitats. Va ser una tasca principalment de companyia durant tres dies.

Els alumnes que van anar a la Fundación Montealegre i van col·laborar amb el projecte “Cap nen sense joguina”, organitzada per la mateixa entitat. Cada alumne tenia un full amb tres famílies amb les dades dels fills i filles. A partir d'aquí, s'havia de fer una tria dels regals per a cada infant.

El voluntariat no es va centrar només en les persones, sinó també en els animals, ja que es va col·laborar amb la Societat Protectora d'Animals de Mataró, que és una entitat que treballa des de l’any 1971 amb l'objectiu d'acollir i emparar els animals abandonats en refugis i donar-los una segona oportunitat gràcies a l’adopció. Aquí, els que hi van participar van fer dues coses principalment: d'una banda aconseguir ingressos per a la protectora venent llibres de segona mà, entre d'altres productes que té la mateixa protectora; i d'altra banda encarregar-se de la gatera, que van netejar i mantenir.

Finalment, també hi va haver espai per al voluntariat de caire mediambiental. Alguns alumnes van poder parlar amb el senyor Arnau Pons, professor de biologia i un dels experts que ha estudiat la propagació pel Parc Natural de Collserola de l'espècia invasora coneguda com a Ailanthus, una espècia d'arbust que va venir d'un altre país cap als anys 60 del segle passat. L'objectiu era intentar reduir aquesta espècie nociva per a les varietats autòctones, en els terrenys del Col·legi Montserrat (situat en la mateixa muntanya de Collserola). Amb pics i pales, els nostres alumnes van fer una bona neteja en tres dies.

Destacar també que una alumna de 1r de Batxillerat va col·laborar amb la Fundació Vallparadís de Terrassa fent assistència social amb avis i àvies amb diferents malalties neurodegeneratives, com el pàrquinson i l'alzheimer.

Acabada l’experiència d’enguany, els alumnes van poder fer una bona exposició de tots els voluntariats, en què van fer palesa la seva dedicació i el seu entusiasme. Ells mateixos van destacar que va ser una experiència gratificant i que esperen repetir l’any vinent. Sens dubte, va ser una molt bona manera d’iniciar la celebració de les festes Nadal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada