dijous, 12 de desembre del 2013

L'IPAD, UN COMPANY DE CLASSE IMPRESCINDIBLE


Una de les novetats que és imperatiu destacar en aquest curs 2013-2014 és la introducció dels dispositius Ipads per a cada alumne als cursos de 4t, 5è i 6è de Primària i 1r d'ESO. El col·legi, fidel a la utilització de les TIC com a eines al servei de l'aprenentatge, dóna així un nou gir a la introducció de la tecnologia que ja va començar el curs 2010-2011 amb la incorporació al programa 1x1, que proporcionava un ordinador a cada estudiant.

Però, què guanya un alumne fent servir l'Ipad en una classe, per exemple, de llengua o de matemàtiques?

En general, l'Ipad és perfecte per als estudis en aquestes edats perquè és un dispositiu farcit de prestacions: a banda de la facilitat que suposa tenir una pantalla tàctil, el fet de ser un aparell completament intuïtiu afavoreix la implicació de l'alumnat; a més, permet l'accés a milers d'app educatives dels àmbits més diversos. Permet navegar per internet, enviar correus, organitzar les tasques diàries i consultar l'horari de classes només movent el dit índex.

Com a avantatges de la implantació de l'Ipad enguany, es pot destacar l'alt nivell de motivació que es troba en l'alumnat, reforçant la seva concentració a l'aula, estimulant el seu pensament crític i fent que siguin ells mateixos els qui creen els seus propis continguts.

Alumnes de Primària del Col·legi Montserrat treballant amb l'Ipad.
Anem a veure això amb alguns exemples. A Llengua Catalana i Castellana, els alumnes utilitzen l'Ipad perquè tenen els projectes penjats a la plataforma moodle, a internet, i tots els exercicis els fan en un google drive que obren per projecte. En qualsevol moment del trimestre, els alumnes han de compartir el drive i així els professors l'avaluen. També realitzen el "programa lector", un programa de lectura ràpida on line que facilita una lectura més ràpida i igualment comprensiva. Quan es demanen exercicis o mapes mentals ells utilitzen les aplicacions adequades i variades de l'Ipad. El programa Iwork inclou productives app com Pages o Keynote, que permeten crear als alumnes increïbles documents i presentacions amb els dits. Page, per exemple, és un processador de text amb eines de format senzilles i un gran teclat en pantalla; el Keynote permet dissenyar presentacions amb molt efectes i animacions simples. Fins i tot hi ha la possibilitat d'imprimir directament des del mateix Ipad amb l'Airprint. El mateix sistema es segueix a Ciències Socials i Anglès, per exemple. En la matèria d'Anglès, els alumnes tenen la plataforma moodle plena d'exercicis lincats al web blendspace. També fan exercicis al google drive i fan servir sobretot les aplicacions Pages i Keynote. Properament, es preveu utilitzar l'Ipad també per treballar aplicacions de fonètica en anglès.

En les matemàtiques, l'iPad ajuda els alumnes en la manera de treballar a l'aula, ja que tenen accés a classes magistrals gravades en vídeo (generades amb aquest eina), amb les quals generen uns documents d'estudi amb una gran quantitat de possibilitats d'entrega (fins i tot fotografies preses dels apunts a mà, el que els sigui més àgil, que han de penjar per ser avaluades). També realitzen mapes mentals amb alguna de les apps que disposen, on sintetitzen tot allò recollit en el document d'estudi. És molt important aquí la app Numbers, aplicació amb la qual, a part de les fulles de càlcul, pots fer taules i gràfiques. Com ja hem dit, aquestes apps els permeten una creació molt més àgil que no pas amb un ordinador. També realitzen exàmens que es corregeixen automàticament.

Però, sobretot, a part de l'agilització que suposen les app clàssiques esmentades, el fet més destacable de la incorporació dels iPads és l'entrada de jocs (la gamificació) gràcies a les apps lúdiques de què disposa aquesta eina. Es dóna el cas que alumnes que no feien ni un exercici fora l'escola, ara, sense que ningú els digui res, si tenen iPad a casa, es baixen l'app i juguen per poder superar el company de classe i, sense adonar-se'n, estan reforçant ortografia, treballant el lèxic i la fonètica (en cas de llengües) o aprenent càlcul i fraccions (en matemàtiques).

Amb altres aplicacions com l'iMovie i el GarageBand, els alumnes poden descobrir el seu talent. Amb l'iMovie es poden gravar videos en HD i editar-los; i amb el GarageBand l'Ipad es transforma en un instrument musical i un estudi de gravació.

Cal apuntar també que l'Ipad no és només una eina idònia per a l'aprenentatge dels alumnes, sinó també per als professors, ja que, amb dispositius com l'Apple TV, poden seure amb els alumnes i des de l'Ipad de qualsevol taula poder enviar la senyal a la pantalla de plasma (si es disposa d'ella a classe), de manera que altres estudiants que potser tenen el mateix dubte puguin seguir l'explicació. També permet que solucions o idees bones d'alumnes es puguin enviar i compartir a l'aula a través del mateix dispositiu d'una manera fàcil i ràpida.

De cara a l'any vinent la idea és que l'iPad acompanyi els alumnes segurament fins a 3r d'ESO. L'experiència està sent molt positiva i a poc a poc es van incorporant aplicacions que faciliten la producció.

És evident, doncs, que l'Ipad és actualment i seguirà sent la principal eina educativa de les escoles. Que tant professors com alumnes aprenguin les eines d'aquest dispositiu, investiguin i en comparteixin l'experiència és l'objectiu i la finalitat d'aquest curs 2013-2014.